Stamp_album_sleeveEr zijn in Nederland vele verzamelaars actief die er hun hobby van maken om een verzameling te onderhouden en in de meeste gevallen eindeloos uit te breiden. Een soort persoonlijk museum met meestal een strak afgebakend onderwerp, denk dan bijvoorbeeld aan postzegels, koffiezetapparaten of werkelijk iets heel erg raars zoals een verzameling kotszakken uit het vliegtuig. In het geval van deze site gaat het om het verzamelen van schaalmodellen van taxi’s. Hopelijk iets minder vreemd dan de eerder genoemde kotszakken!

Verzamelen zit in onze aard. Het begint eigenlijk al met het sparen van geld. Een spaarpot is niet voor niets een zeer populair cadeau voor kinderen op het moment dat ze een bepaalde leeftijd bereiken. Maar we kunnen nog veel meer sparen. Wat te denken van de aloude zegeltjes op de koffieverpakkingen? Of Air Miles?

Toch gaat het in de deze gevallen niet om een hobby, aangezien er bij het sparen van geld of zegeltjes toch om een doel gaat. Er is iets mee te bereiken. Het is soms zelfs noodzakelijk, zeker als het om geld gaat.

Dat is bij een verzamelaar van een type voorwerp zoals schaalmodellen wel anders. In de meeste gevallen herbergt de verzameling geen intrinsieke waarde en als er al spullen van waarde zijn is er meestal geen kans op waardevermeerdering. Een verzameling wordt zelden meer waard tenzij het om bijvoorbeeld een grote collectie exclusieve sportauto’s gaat en zelfs dan kan zo’n verzameling vaak ook als een zeker investering worden gezien, als er tenminste nog wat van die investering overblijft na al het onderhoud en stalkosten.

Kortom, eigenlijk kost verzamelen alleen maar geld, om maar niet te spreken over ruimte! Het is desondanks een heerlijke hobby.