411173Het verzamelen van modelauto’s blijft niet alleen ongekend populair in Europa, ook in Nederland is de gemeenschap van verzamelaars een hechte met vele meetings en intensief contact via fora. Alhoewel er verzamelaars zijn die schaalauto’s in het algemeen sparen zie je ook vaak een zeker specialisatie, met bijvoorbeeld verzamelaars die focussen op rally auto’s, brandweerauto’s of militair materieel. Ook worden er veel taxi’s gespaard, vaak als de verzamelaar werkzaam is in de taxibranche, bijvoorbeeld als taxichauffeur.

Wanneer je begin met deze hobby dan heeft het zin om een aantal zaken op een rijtje te zetten. Ten eerste is er de vraag welk soort auto’s je wil gaan verzamelen? Wat is de specialisatie of hou je het liever algemeen? De ervaring leert dat een sterk afgebakende verzameling waardevoller is en meer voldoening geeft.

Dan is er de schaal. Het moet gezegd worden, een serie schaalmodellen van het zelfde formaat toont veel beter dan een willekeur aan bijvoorbeeld 1:43, 1:24 en 1:18 modellen. Dit oogt vaak onrustig en de kleine modellen vallen een beetje in het niet bij de grote jongens.

Ook moet er gekeken worden naar de beschikbare ruimte. Vele verzamelaars komen ruimte te kort en als je dit voorziet als een potentieel probleem dan kan het beter zijn om het bij kleine modellen te houden. Een vitrine zit snel vol!

Kies ook een bepaald prijspeil uit. Zoals welbekend kunnen de prijzen voor gewilde modellen behoorlijk oplopen. Wat is je budget en heb je de intentie om een grote collectie aan te leggen of heb je liever een klein assortiment aan auto’s die zeldzaam zijn en dus een behoorlijke waarde vertegenwoordigen?

Tot slot is het zeker raadzaam om advies in te winnen bij de experts. Het Internet heeft als gevolg dat deze experts niet moeilijk te vinden zijn. Raadpleeg als eerste de vele fora op het Internet waarna je bepaalde evenementen omtrent schaalmodellen kan bezoeken om je te oriënteren op je nieuwe hobby.