Je kan geen website over modelauto’s beweren te hebben zonder te beginnen met Tonka. Voor velen wordt dit merk gezien als een interessant optie om te verzamelen, als je het je kan veroorloven tenminste.

Het merk bestaat al sinds 1946 en het zijn vooral de modellen uit die eerste tijdsperiode die op behoorlijke aandacht van verzamelaars mogen rekenen. Tonka trucks zijn in 1989 opgenomen in de Hall of Fame voor speelgoed in de Verenigde Staten. Dit heeft de status van het oorspronkelijke speelgoed geen windeieren gelegd!

maxresdefaultHet meest waardevolle Tonka automodel is de Mighty Dump. Daarna kwam Tonka in 2007 met de ‘Toughest Mighty Dump Truck’. Dit was geen model maar een 1:1 model die op een publiciteits-tour ging om Tonka weer onder de aandacht te krijgen. Ook werd er geld opgehaald voor de slachtoffers van orkaan Katrina in New Orleans.

Een korte blik op eBay levert binnen de kortste keren een breed assortiment aan Tonka modelauto’s op, tegen vaak pittige prijzen. Ook in de verzamelwereld geldt er een duidelijk verband tussen vraag en aanbod en vele verzamelaars op leeftijd, waarschijnlijk met enige nostalgie in het hart, tasten diep in de buidel om een klein stukje jeugd te herbeleven. Zeker de markt voor de wat oudere, metalen Tonka’s wordt gezond gehouden door deze vermogende babyboomers. De prijzen zijn daarom ook erg fors.

Tonka’s zijn wat dat betreft het echte schoolvoorbeeld van een modelauto die erg goed te verzamelen is. Een grote collectie met zeldzame modellen kan vele duizenden euro’s waard zijn. Bovendien is een goede kans dat de verzameling in waarde vermeerdert, de auto’s worden immers steeds ouder en schaarste gaat op een gegeven moment steeds meer invloed hebben op de marktwerking.

Ook Tonka heeft een taxi in het assortiment. Het gaat hier om een rood met zwart model. Echt een ouderwetse Amerikaanse slee.