Untitled-1Deze twee merken worden gezien als de twee meest dominante en meeste verzamelde merken in de hobby. Er is zelfs sprake van rivaliteit aangezien het Hot Wheels was die de hegemonie van Matchbox doorbrak met de introductie van hun volledig revolutionaire lijn van ‘diecast’ schaalmodellen. Het werd een beetje zoals BMW en Mercedes.

In 1997 gebeurde er daarom iets merkwaardigs toen beide merken onder de paraplu van Mattel kwamen door een serie van acquisities en samenvoegingen. Voor die tijd was het net als de rivaliteit tussen BMW-rijders en Mercedes rijders. Je kan eigenlijk geen fan van beiden zijn, je moet kiezen. Maar in dit geval kwamen de twee rivalen toch in hetzelfde kamp en zodoende ook hun fanatieke aanhangers. Een vreemde situatie die voor wat onrust zorgde onder verzamelaars.

De aanhangers van het meer traditionele merk Matchbox waren bevreesd dat de in hun ogen ordinaire Hot Wheels de boventoon zou gaan voeren en Matchbox zou opslokken. De verzamelaars kwamen in opstand en eisten dat de strategie van Mattel openbaar gemaakt zou worden. Werden de twee merken samengesmolten tot één? De verzamelaars in beide kampen gruwden van het idee.

Uiteindelijk hield Mattel beide kampen in bedwang door duidelijk uit te spreken dat beide merken onafhankelijk van elkaar zouden blijven opereren. Matchbox zou het merk worden waar traditie de boventoon zou blijven voeren. De schaalmodellen beleven realistisch en gebaseerd op daadwerkelijk bestaande automodellen. Hot Wheels werd meer het merk voor de verzamelaar die extravagantie verkiest boven realisme. Uiteindelijk een prima oplossing waarbij Mattel geprezen werd voor het luisteren naar de wensen van de achterban.

“Schoenmaker, blijf bij je leest” luidt het oude gezegde maar dat was bij Matchbox aan dovemansoren gericht, want het merk kwam in 2003 met de Ultra Heroes serie. Zeer fantasierijke auto’s die werkelijk niets met de realiteit te maken hadden. Dit tot grote ontsteltenis van de verzamelaars die de reeks links lieten liggen.

Gelukkig repareerde het merk de schade snel. De Ultra Hero serie werd in de ban gedaan en het merk richtte zich weer op realistische schaalmodellen.