Matchbox_No_18_Field_CarErg vaak komen modelauto’s niet in het nieuws maar als het gebeurt heeft het meestal te maken met een exorbitante prijs die is betaald voor een modelauto van het Britse merk Matchbox. Ook een rondje langs de verzamelsite en natuurlijk eBay wijst uit dat voor de Matchbox modellen, vooral degene die in goede staat verkeren of zelfs nooit uit de verpakking zijn gehaald, bijzonder hoge prijzen worden neergeteld.

Het merk Matchbox ontleent haar naam aan de verpakking waarin de vroegere auto’s worden verkocht, deze verpakkingen leken erg op luciferdoosjes, ‘matchboxes’ dus. Tegenwoordig worden de modellen verkocht in de meer gangbare verpakking, zogenaamde blister packs waarbij het model goed zichtbaar is voordat de verpakking is geopend. In het verleden en dan met name in 2004 is de oude manier van verpakken weer geherintroduceerd, maar meer om nostalgische dan praktische redenen.

Het merk Matchbox bestaat nog steeds maar heeft in het verleden wel moeilijke tijden gekend op momenten dat concurrenten agressief de markt betraden met hoge marketing uitgaven en nieuwe modellen en nieuwe technologie├źn. De merken Cigar Box, Corgi/Husky en Budgie hebben bijvoorbeeld bijgedragen aan moeilijke tijden voor de legendarische modelbouwer.

Toch kwamen de problemen pas bij de introductie van de ‘Hot Wheels’ lijn van speelgoedgigant Mattel. Dit speelgoed was zo revolutionair anders dan Matchbox dat het bij de introductie een flinke knauw uitdeelde aan het toch meer traditionele Matchbox. Zo werden de modellen van Hot Wheels bedeeld met fantasierijke designs, weinig realistische velgen en slicks voor banden. Het sloeg in ieder geval aan bij het grote publiek.

Daarbij kwam in 1969 nog een concurrent ten tonele, de firma Johnny Lightning. Stevige concurrentie zorgde voor een zwaarbevochten markt waarbij Matchbox duidelijk marktaandeel verloor aan de andere twee.

De ommekeer kwam in 1969 toen Matchbox de Superfast series uitbracht. Dat ze goed naar de concurrentie gekeken hadden werd meteen duidelijk, aangezien de modellen duidelijk overeenkomsten vertoonde met de modellen Hot Wheels en Johnny Lightning. De toekomst van Matchbox was in ieder geval veiliggesteld.