FDS_532459Diecast automodellen hebben een enorme populariteit bij verzamelaars omdat het bij uitstek modellen zijn die als erg realistisch worden ervaren. Ze zijn namelijk voornamelijk van metaal en de meeste hedendaagse auto’s natuurlijk ook. De term diecast duidt op de productiemethode waarbij gesmolten metaal onder hoge druk in een mal wordt gespoten, waarna het materiaal afkoelt en zet. Er is niets realistischer of mooier in de hobby dan een goed onderhouden, metalen diecast model van een jaartje of 50 oud, zeker als het om een model van een taxi gaat!

Het diecast productieproces wordt bij uitstek gebruikt voor het produceren voor automodellen, wat dat betreft zie je zelden andere producten gemaakt door middel van deze methode. De welbekende Meccano Dinky toys zijn gemaakt middels het diecast proces en ook de oude modellen van Matchbox.

Het metaal dat wordt gebruikt was vroeger meestal een legering van lood, maar tegenwoordig wordt de voorkeur gegeven aan Zamak, oftewel witmetaal, zink met kleine hoeveelheden aluminium en koper daarin. In het Verenigd Koninkrijk wordt dit materiaal overigens Mazak genoemd.

Oude diecast modellen zien er niet altijd perfect meer uit en dienen daarom dus extra goed onderhouden te worden. Dit heeft vaak te maken met contaminatie in het metaal tijdens het gietproces. Vroeger waren de processen nog niet zo geperfectioneerd als nu en dit houdt in dat een verzamelaar van oude diecast modellen oog moet houden voor de staat van de auto’s en eventueel moet ingrijpen als deze achteruit gaat. Tegenwoordig zijn er vele methoden om oude diecast modellen mooi te houden. Op deze site staat daar ook nog iets over vermeld. Één ding is zeker, het verzamelen van diecast modellen is niet volledig vrij van werk maar een gepassioneerde verzamelaar voert dit onderhoud met alle liefde uit en ziet het onderhoud ook als een integraal onderdeel van een onderhoudende hobby.