56Er zijn weinig merken die zo tot de verbeelding spreken als Dinky Toys. Dinky Toys is een begrip op zich zelf en het merk wordt omgeven door een bepaalde mystiek en romantiek. Dit openbaart zich meteen in de waarde van deze modellen. Ook voor de oude generatie Dinky Toys wordt anno 2016 grof geld betaald. Het is wellicht het meest verzamelde merk in Nederland.

De diecast modellen van Dinky werden meestal gemaakt in 1:43 schaal wat betekent dat het model ongeveer 43 keer zo klein is als de werkelijke auto waarop het model is gebaseerd. Het gebruikte materiaal is het welbekende Zamak, oftewel witmetaal.

Wat vele verzamelaars niet weten is dat Dinky’s gedurende een periode ook in Nederland werden geproduceerd. We hadden dus destijds ook diecast productie binnen de eigen grenzen! Toch is de kwaliteit van de Franse en Britse modellen hoger en de prijzen van deze modellen ligt navenant hoger.

Net als de andere diecast fabrikanten heeft de levensloop van Dinky Toys z’n inzinkingen gekend, onder andere onder invloed van stevige internationale concurrentie. Eind jaren 70 was het ineens afgelopen en ging het bedrijf failliet, maar zoals zo vaak werd de merknaam gekocht door een concurrent, in dit geval Matchbox. Matchbox werd later zelf overgenomen door Mattel waarbij Dinky Toys uiteindelijk dus onder de paraplu van Mattel kwam. De toekomst was onder deze speelgoedgigant in ieder geval wel veiliggesteld.

Sterker nog, het merk leeft voort doordat Dinky (via de firma Atlas) de Kiosk serie is gestart. Het zijn heruitgaven van de legendarische modellen van vroeger. Dus volledig nieuw gemaakte auto’s die bovendien in soortgelijke verpakkingen wordt geleverd. Ideaal dus voor de verzamelaar die niet over de financiën beschikt om de originelen te kopen, maar toch over een mooie verzameling Dinky’s wil beschikken.

Dinky Toys heeft ook verschillende modellen van taxi’s uitgebracht waarbij de Austin Taxi no. 254 zeker de aandacht verdient.